TOCK CORRELATIE RISICO’S CRASHEN BITCOIN DOOR 25-35%, BEWEERT ONDERZOEKER

Een groeiende positieve correlatie tussen Bitcoin en voorraden zou volgens Vlad Antonov van Santiment, een data-analysedienst, problemen kunnen opleveren voor de eerstgenoemde.

In een nota die woensdag werd gepubliceerd zei de onderzoeker dat hij verwacht dat Bitcoin drastisch zal dalen als de aandelenmarkt zijn invloed behoudt. Hij herinnerde aan recente gevallen waarin zowel Bitcoin als de S&P 500 zich synchroon voordeden met enkele van de meest marktveranderende gebeurtenissen, waaronder de recente succesvolle COVID-19 vaccinatieproeven en de Amerikaanse verkiezingen.

Gewoon Bitcoin rally te sneller dan de gecorreleerde collega’s, eking out 71,5 procent winsten tot nu toe in het vierde kwartaal. De S&P 500, aan de andere kant, voegde slechts 7,32 procent aan winst toe in dezelfde periode.

BITCOIN DAA-PRIJSDIVERGENTIE

Meneer Antonov merkte op dat de euforie voor Bitcoin fatsoenlijk was in de sociale media. Het aankoopsentiment in de retailmarkt steeg nadat spraakmakende bedrijven en individuen ofwel de cryptocurrency kochten, ofwel haar diensten begonnen te leveren aan hun bestaande klantenkring (lees PayPal).

Maar één metriek liet de bovenzijde van de zaak op het spel staan, met het risico van uitputting. De heer Antonov zei dat er „een alarmerend verschil“ is tussen de Bitcoin-prijs en de dagelijkse actieve adressen.

Uit bovenstaande grafiek blijkt dat DAA versus Price Divergence sinds oktober 2020 in het bearish gebied blijft. Maar als we dat negeren, marcheert de Bitcoin-prijs naar $20.000, het huidige record. Dat verhoogt de divergentie nog verder en versterkt de bearish bias van de markt.

„Als de aandelen in november-januari een correctie ondergaan, verwacht ik dat Bitcoin een correctie van 25%-35% zal krijgen“, schreef de heer Antonov. „Ik concludeer dit uit het gebrek aan dagelijkse activiteit op het netwerk en zeer bearish DAA vs Divergence.“

ONDERMAATS SOCIAAL VOLUME

De heer Antonov vergeleek ook het huidige sociale volume in de Bitcoin-markt met de vorige rally’s/pullbacks. Hij merkte op dat de cryptocurrency publieke aandacht krijgt, maar het is nog steeds niet zo hoog als in maart, mei en augustus.

Dat bracht Bitcoin desondanks in een conflictgebied terecht. De cryptocurrency steeg naar $18.500 ondanks een ondermaats sociaal volume. Het slaagde er ook in om zijn cruciale steunpunten vast te houden tijdens neerwaartse correcties. Meneer Antonov zei dat analisten het als een positief signaal konden interpreteren.

„Als het gaat om een gewogen sociaal sentiment, de algemene trend bullish,“ voegde hij eraan toe. „Het is echter aanzienlijk gedaald in vergelijking met het begin van de stierenloop die BTC van 11k naar 16k bracht. Het ziet er niet bullish genoeg uit om nog eens 50-100% prijsgroei te veroorzaken in een korte periode“.